Vindbackagårdens

Bed & Breakfast

Sportevenemang i Skåne

Skåne har över en million invånare och runt 400 000 av dessa är medlemmar i någon av landskapets alla idrottsföreningar. Det breda idrottsintresset hos skåningarna är tydligt eftersom det dagligen sker runt 2 500 idrottsaktiviteter runt om i Skåne. Sport sitter i skåningarnas DNA. Som turist i Skåne kan du ta del av den skånska idrottsatmosfären och tävlingsandan på många sätt. Från Ystad i söder till Osby i norr kan du njuta av allt från allsvensk fotboll till bordtennis. Variationen är stor vilket betyder att Skåne erbjuder sport för alla intressen året runt.

Sport i Skåne inkluderar och intresserar alla typer av människor

Sport under sommaren

I juli varje år samlas den svenska och internationella tenniseliten i Båstad för att tävla i herrarnas Skistar Swedish Open och damernas Ericsson Open. Herrturneringen pågår under andra veckan i juli medan damerna gör upp veckan därefter. Över 100 000 personer besöker Båstad under tennisveckorna vilket skapar en fantastisk stämning i staden. Sport må vara huvudattraktionen men staden besöks också av många kändisar som framförallt kommer för att festa. Om du befinner dig i Båstad under dessa veckor ska du inte bli förvånad om du stöter på den svenska kungafamiljen då både kungen och drottningen är återkommande besökare under turneringen.

Skånes mest populära sport för både utövare och åskådare är fotboll. Inom herrfotbollen är Malmö FF landskapets mest framgångsrika lag med 18 allsvenska titlar. MFF är kända runt om i Sverige för sina supportrar. Lagets publikrekord ligger på 24 148 besökare. Rekordet är från 2010 då MFF vann mot Mjällby AIF och säkrade ännu ett guld. På damsidan har FC Rosengård vunnit damallsvenskan både 2014 och 2015. Det är mycket troligt att vi får se fler guld från dessa lag i framtiden, så ett besök på Swedbank Stadion eller Malmö IP kan ge dig en upplevelse utöver det vanliga.

Sport under alla årstider

I Skåne anordnas sportevenemang året runt. För de som besöker landskapet under hösten eller våren finns det möjlighet att se den svenska bordtenniseliten på flera olika ställen. Tre skånska lag ställer upp i den svenska Pingisligan för herrar där Eslöv AI varit mycket framgångsrika på senare år och tagit hem guldet ett flertal gånger. Österlens BTK och BTK Kävlinge är de andra två skånska lagen som spelar i herrarnas Pingisliga. Utöver ligamatcherna anordnar flera av föreningarna egna turneringar vilket gör bordtennis till en mycket lättåtkomlig sport i Skåne.

Under vinterhalvåret strömmar idrottsintresserade svenskar till någon av landets ishockeyarenor. Även i Skåne finns det goda möjligheter att se ishockey live. Under 1900-talet var Malmö Redhawks, dåvarande Malmö IF, Skånes mest framstående lag. Idag är Rögle BK det enda skånska lag i den svenska toppligan SHL där man säsongen 2015/2016 slutade på en elfte plats. Trots den låga placeringen hade man ligans högsta åskådarantal under 2016 i bortaderbyt mot Malmö. Denna match sågs av 12 600 personer så för den som älskar sport med underbar atmosfär på läktaren är en skånsk ishockeymatch verkligen att rekommendera.

I Skåne finns sportevenemang för alla

Oavsett vilken tid på året som man besöker Skåne finns det mängder med sportevenemang att kolla in. Både på dam- och herrsidan kan man se sport i världsklass. Det finns även tävlingar på lägre nivåer om man föredrar detta. Den stora variationen och lättåtkomligheten gör att skåningarna brinner för idrotten. Även om de mest traditionella sporterna, som fotboll och ishockey, har de största publiksiffrorna så kan man även njuta av mindre sporter i Skåne. Detta gör Skåne till det perfekta området om man vill hitta en ny favoritsport.