Vindbackagårdens

Bed & Breakfast

Skanör Falsterbo

Den skånska lilla orten Skanör är för många ett smultronställe. Det är inte så konstigt – orten charmar de flesta med sin pittoreska idyll. Skanör ligger i Vellinge kommun. Närmaste större stad är Trelleborg. Orten brukar nämnas i samma andetag som Falsterbo och sedan 1960-talet är de två orterna sammanväxta med varandra. Platserna är gamla och omtalades första gången kring 1200-talet. Orterna växte i storlek tack vare det rika fisket utanför kusten. Idag är platserna populära tack vare deras fantastiska sandstränder, den årliga Falsterbo horse show, samt orternas centrum med välsmakande restauranger.

Skanör med sina badhytter vända mot vattnet

Skanör har en gammal historia

De tidigaste kända källorna med namnet Skanör härrör från 1200-talet. Det var Arnold av Lübeck som skrev om några tyska köpmän som blev tillfångatagna utanför Skanörs kust och sedan fängslades. Platsen växte mycket som ort under 1100-talet tack vare Hansan och här bildades så småningom en stor fiskmarknad. Under denna tid byggdes också kapellet Sankt Olof, vars murar fortfarande går att beskåda. Orten fick troligtvis stadsprivilegier i början av 1200-talet och tillsammans med sin grannort Falsterbo var dessa båda orter norra Europas viktigaste handelsstäder under denna tid.

Du känner tydligt historiens vingslag när du vandrar omkring i Skanörs och Falsterbos stadskärnor. Husen ligger väldigt nära vägen med dörrarna i riktning ut mot gatan. Många av byggnaderna är korsvirkeshus, något som du bara ser i Skåne och i södra delen av Halland. Om du vänder din blick uppåt husens gavlar, ser du att många hus har en avskuren gavel. Detta sägs bero på en stor brand som härjade i Skanör år 1885. Brandslangarna nådde inte hela vägen kring husen och därför skadades gavlarna. När husen återuppbyggdes skapade man med vilje avskurna hörn som en påminnelse om branden.

Falsterbo horse show

Varje år anordnas den stora hästtävlingen Falsterbo horse show på Falsterbonäset, som är belägen strax innan Skanör och Falsterbo. Under några dagar fylls orten med hästintresserade människor som både vill se och tävla i detta prestigefulla evenemang. Varenda sommar samlas nästan 1000 ryttare och hästar, 1200 funktionärer och hästskötare, samt all publik på denna lilla ort på Skånes sydvästra spets. Tävlingarna har hållits i Falsterbo sedan 1920-talet men det var först på 70- och 80-talet som Falsterbo horse show började anta den form som vi idag är vana vid.

Det är inte bara ridsporten som blommar upp under veckan som Falsterbo horse show varar, även Skanörs och Falsterbos gator får besök av många turister. Du som vill passa på att se lite mer av orterna kan exempelvis vandra på Kärleksstigen som går mellan Skanör och Falsterbo, äta på välkända fiskrestaurangen Rögeriet, samt gärna köpa med dig nyrökt sill hem. Ett annat populärt matställe är Skanörs gästis som komponerar sin meny utefter säsong. På gatan utanför finns ett övergångsställe med målade små gåsfötter istället för vanliga streck.

Mysiga orter för hela familjen

Både Skanör och Falsterbo bjuder på en mix av det mesta. Den historieintresserade kan göra ett besök i ortens kyrka för att se resterna av den gamla kyrkan från 1200-talet. Du som gillar golf kan passa på att spela på den fina 18-hålsbanan i Falsterbo som går precis bredvid vattnet. För ungdomar eller den som gillar fest, rekommenderas ett besök på mat- och klubbstället Badhytten. Ett stenkast från havet kan du här avnjuta god musik och dryck samtidigt som du lyssnar till riktigt bra livemusik.